برگزاری همایش ارتقا سلامت بازنشستگان خوزستان شما همانقدر سن و سال دارید که حس میکنید نه اونی که در شناسنامه نوشته شده است. بازنشستگی به عنوان یک واقعه مهم در زندگی و انتقال از دوره کار به دوره فارغ از مسئولیت های اصلی اجتماعی و زندگی است.بنا بر این گزارش، دکتر احمد دلبری در همایش ارتقا سلامت بازنشستگان صنعت نفت در خوزستان گفت: به یاد داشته باشید همه شما از محل کار و صنعت نفت بازنشسته شده اید، از زندگی
بازنشسته نشده اید.دوران بازنشستگی می تواند به عنوان بهترین دوره مهارت آموزی تلقی و فرصتی باشد برای انجام دادن هر چیزی که تا به حال دوست داشته اید و فرصت و امکان انجام آن را نداشته اید.
وی افزود: دوره بازنشستگی و سالمندی به عنوان یک موفقیت تلقی می شود، لذا نباید هرگز افسوس بازنشسته شدن و سن بالا را خورد. چه بسا بسیاری از افراد و نزدیکان شما از این امتیاز محروم مانده اند و قبل از دوران بازنشستگی و سالمندی از میان ما رفته اند.
دکتر دلبری ادامه داد: انسان زمانی شروع به پیر شدن می کند که خاطره هاش از آرزوهاش پر رنگ تر شده، بپذیرد که نمی تواند شرایط را تغییر دهد، خودش را بیشتر به گذشته مشغول کند تا آینده، ثبات و سکون را به تغییر و مسافرت ترجیح دهد.
وی گفت: لذا بعضی ها تا آخر عمرشان پیر نمی شوند، بعضی ها گیس هایشان سفید و ریش هایشان سفید است ولی جوانند. اصلا پیر شدن یک انتخاب است، پس بیایید تصمیم بگیریم همیشه جوان بمانیم... سن تنها یه عدد است، نگذاریم اعداد محدومون کند.
این استاد دانشگاه گفت: دوره بازنشستگی می تواند به عنوان مهمترین دوره برای تغییرات زندگی و نقش افراد باشد ولی متاسفانه در بعضی از افراد با نگرانی همراه است. دوره بازنشستگی بر میزان استقلال، روابط اجتماعی، میزان فعالیت، مهارت های فردی و حرفه ای فرد تاثیر می گذارد و چنانچه به درستی برنامه ریزی شود می تواند به یک فرصت تبدیل گردد.
دکتر دلبری افزود: برای سازگاری با این دوران، تاکید بیشتر بر پیشگیری از بیماری های جسمی، روانی و اجتماعی افراد است. اگر بازنشستگان قدرت توان سازگاری در مواجه با مشکلات جسمی و روانی را داشته باشند این دوران به عنوان یک فرصت تلقی می شود.
وی گفت: بعد از دوره بازنشستگی کیفیت زندگی می تواند خیلی بهتر از قبل باشد، ولی همه چیز به خودتان بستگی دارد. ما می توانیم به دوره بازنشستگی بعنوان دوره آزادی و فراغت نگاه کنیم و یا اینکه از آن به دوره بیهودگی و کسالت یاد کنیم. زمانی که بی برنامه و با نا امیدی به بازنشستگی فکر می کنید، زودتر پیر می شوید. بازنشستگی پایان راه نیست بلکه آغازی دیگر در زندگی است، با کوله باری از تجربه و اندیشه و امیدی است برای راه های نرفته.
نگاه سنتی به دوران بازنشستگی بیشتر مبتنی بر کناره گیری از فعالیت های اجتماعی است. برخلاف رویکرد سالمندی سالم و موفق که تاکید بر استعداد های بازنشستگان، توانمند سازی آنان، آموزش های خود مراقبتی و ارتقای سلامت آنها دارد. شما می توانید از دوران بازنشستگی لذت ببرید به دلیل اینکه هر زمان بخواهید، استراحت می کنید و یا هر برنامه ای را آزادانه برای خودتان تعریف می کنید.
به گفته این استاد دانشگاه، یک بازنشسته سالم، موفق، پویا و فعال در صنعت نفت کسی است که از مسایل و خوشی های به ظاهر کوچک و بی اهمیت هم لذت ببرد. شما از زمانی که بازنشسته شدید، می توانید سخت تر از زمانی که سرکار بودید، کار کنید ولی با این تفاوت که الان، این کار کردن را خیلی دوست داشته باشید و از آن لذت ببرید. شما فقط از محل کار بازنشسته نشده اید بلکه از کارهای سخت و طاقت فرسا، کوک کردن ساعت، بوق ماشین ها، ترافیک، نرسیدن به اتوبوس، تمام شدن سقف مرخصی، نگرانی و مشاجره با مدیر مافوق خلاص شده اید.
بنابراین بازنشستگی، پایان زندگی نیست، بلکه شروع زندگی جدید، آزاد و بدون دغدغه های اداری خواهد بود. بازنشستگی میتواند زمانی را برای کشف زیبایی های اطراف تان به شما هدیه دهد تا زیبایی هایی مانند نوه هایتان، همسر و فرزندانتان، محیط زندگی و شهری را که تا به حال نسبت به آنها بی دقت و بی تفاوت بوده اید را با نگاهی نو و متفاوت ببینید.
وی در ادامه جهت ارتقا کیفیت زندگی و داشتن سلامت جسم و ارتباط صمیمی تر با همسر موارد زیر را توصیه کرد:
داشتن تغذیه سالم، ورزش منظم و روزانه، کنترل دقیق قند در بیماران دیابتی، کنترل اضافه وزن، چکاپ و پایش سلامت جسمی و روانی، درمان مشکلات روحی مانند اختلالات اضطرابی و افسردگی و برقراری رابطه عاطفی با همسر.
یکی از عواملی که باعث بروز بیماری های جسمی، روانی و اجتماعی در دوران بازنشستگی می شود احساس گوشه گیری و تنهایی می باشد که متاسفانه کمتر به آن توجه می شود. احساس گوشه گیری و تنهایی از تهدیدات اصلی دوران بازنشستگی و سالمندی است که می تواند منشأ اختلالات اضطرابی، افسردگی، بی حوصلگی، بی فایده بودن، یأس و ناامیدی و حتی در خیلی از موارد باعث بروز بیماریهای جسمی مانند افزایش فشار خون شود.
در حال حاضر تعدادی از سالمندان در کشور تنها زندگی می کنند، البته این جمله بیانگر این موضوع نیست که این افراد احساس تنهایی می کنند اما آمار نشان می دهد که حدود ۱۰ تا ۴۰ درصد از افراد در دوران بازنشستگی احساس تنهایی را دارند که راه دارمان و پیشگیری دارد.
عواملی مانند تشکیل شبکه های حمایتی و مشارکت اجتماعی با خانواده، دوستان قدیمی و همکاران دوران کار و ایجاد اشتغال نقش مهمی در کم کردن احساس تنهایی دارد، به این دلیل که با زمینه سازی در این موارد بازنشستگان مشکلات خودشون را فراموش کرده، از تجربه همدیگر برای رفع تنهایی استفاده می کنند و حس رضایت از زندگی، افزایش اعتماد به نفس و بهبود در روابط خانوادگی برای آنها ایجاد می شود. نکته بسیار مهم و شاید یکی از راه حل های مهم برای بازنشستگان تنها، پس از فوت همسر خود، ازدواج مجدد است البته در صورتی که شرایط جسمی و اجتماعی مناسب فراهم باشد.
برای سازگاری بیشتر با بازنشستگی بایستی قبل از سالمند شدن آماده سازی لازم صورت گیرد و اطلاعات کامل از دوره سالمندی، فرصت ها و تهدید های آن در اختیار افراد گذاشته شود تا فرد بتواند روندی سازگارانه ای را در پیش بگیرید و آمادگی رویارویی با دوره جدید سالمندی را داشته باشد.
به هر حال، اگرچه بیماریهای دوران بازنشستگی را نمیتوان حذف کرد ولی میتوان با برنامه ریزی درست، آموزش های خود مراقبتی، چکاپ سلامتی و مراقبتهای استاندارد از اختلالات و معلولیتهای این دوران پیشگیری نمود و یا اینکه آن را به تعویق انداخت.
پیشکسوتان و بازنشستگان عزیز عمر طولانی آرزوی اکثر انسان هاست ولی خوب زیستن و بازنشستگی سالم آرمان عده ای معدود. پس بیایید با پایش و چکاپ دوره ای سلامت، دوران بازنشستگی را با لبخندی ماندگار همراه کنیم.
جمله پایانی اینکه پیامبر اکرم (ص) می فرماید:
وجود شما سالمندان در خانواده باعث افزایش رحمت و لطـف پروردگار و گسترش نعمتهای الهی می گردد.