به مناسبت روز جهانی سالمندان، یکم اکتبر، انجمن علمی سالمند شناسی و طب سالمندان ایران در نشست خبری که با حضور مدیران و سیاستگذاران این حوزه تشکیل گردید به بررسی چالش ها و برنامه های مربوط به ارتقا سطح سلامت و کیفیت زندگی سالمندان کشور پرداخت.در این نشست خبری که 9 مهرماه سال جاری در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار گردید ابتدا دکتر احمد دلبری رئیس انجمن علمی سالمند شناسی و طب سالمندان ایرانضمن تبریک روزجهانی
سالمند و تشکر از حضور مدعوین به تشریح وضعیت کنونی سالمندان ایران پرداختند. وی خاطر نشان کرد که در حال حاضر حدود 3/9 درصد جمعیت ایران سالمند هستند و در سال های آینده رشد سالمندی جمعیت با شیب تندتری مواجه خواهد بود و این در حالی است که متاسفانه برای ارائه خدمت مناسب به سالمندان، عزمی جدی در سازمان ها و نهاد های درگیر وجود ندارد.
در این راستا از اولویت های اصلی سیاستگذاری برای سالمندان را نگهداری، مراقبت و درمان از آن ها بیان کردند که باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
در همین راستا رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر امیر مسعود عرب با بیان اینکه چالش های فراوانی فراروی سالمندان در کشور وجود دارد اظهار داشتند که در حال حاضر 8000 سالمند به تنهایی در شهر تهران زندگی می کنند.
در ادامه نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، دکتر سید مرتضی خاتمی افزودند از اولویت های ما مسئله سالمندی است. اگر چه تنها یک درصد از قوانین ، مربوط به حوزه سالمندی است لازم است که قوانین بیشتر و بهتری متناسب با حوزه سالمندی تصویب و اجرایی شود.
همچنین مدیر کل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی، دکتر سید حامد برکاتی بیان نمودند که از اولویت های بهداشت در حیطه سالمندی وضعیت مراقبت های ادغام یافته برای سالمندان است. ایشان تاکید کردند که ما دو برنامه اساسی برای سالمندان داریم که یکی شیوه زندگی سالم و دیگری ادغام خدمات برای بسته سلامت سالمندان است.
دیگر مسئولان و مدیران حاضر در این نشست نیز به بیان آسیب هایی در زمینه سالمندان در کشور، تعداد دستگاه های متولی در حوزه سالمندان و زیر ساخت های مورد نیاز و امنیت مالی و نظام حمایت از سالمندان در سازمان تامین اجتماعی و... پرداختند.
در پایان طی یک جمع بندی حضار موارد زیر را از مسئولان و مقامات خواستار شدند:
- اصلاح نگرش جامعه و خانواده نسبت به سالمندان.
- جامعه و خانواده اصول صحیح ارتباط با سالمندان را به کار گیرند.
- با توجه به نیاز بیشتر افراد به خدمات مراقبتی و نگهداری در دوره سالمندی، انتظار می رود سازمان های بیمه گر خدمات مرتبط با نگهداری و مراقبت از سالمندان را پوشش دهند.
- در اکثر کشورها افراد بالای 60 یا 65 سال مشمول دریافت مستمری عمومی می شوند لذا لازم است اقدامات لازم جهت مستمری عمومی برای سالمندان اتخاذ شود.
- زمینه لازم جهت مشارکت اجتماعی بازنشستگان عزیز فراهم شود. سازمان ها می توانند از این عزیزان جهت خدمات مشاوره ای استفاده نمایند.
- با توجه به شعار امسال که تاکید بر حقوق برابر دارد لذا لازم است فضای تفریحی و حمل و نقل متناسب سالمندان فراهم شود.
- خانواده های محترم ضمن رعایت احترام به پیشکسوتان، استقلال آن ها را حفظ نمایند.
- متاسفانه بسیاری از رسانه های جمعی در برنامه ها و گزارشات خود حرمت سالمندان را رعایت ننموده و آنان را افرادی بیمار و ناتوان نشان می دهند.
- تمهیدات لازم جهت سکونت متناسب با شرایط سالمندان اتخاذ شود.
10-با توجه به اینکه کارکردن با سالمندان به تخصص و مهارت ویژه نیاز دارد لازم است سازمان های ارائه دهنده خدمات اجتماعی و سلامتی برنامه ریزی های خاصی در این زمینه داشته باشند.